От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че няма

...
От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че няма
Коментари Харесай

От БАБХ успокоиха, че няма пъпеши със салмонела на пазара |

От Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) оповестиха, че няма доказателства и няма данни за доставка на инфектирани пъпеши или други пресни плодове и зеленчуци, нито открити случаи на салмонелоза при хора (по данни на Министерството на здравеопазването (МЗ).

На 16.06.2021 година в България е получено съобщение по Мрежата на Европейската комисия (ЕК) за предизвестие и съдействие за допустимо съществуване на салмонела в пресни плодове и зеленчуци, само че няма лабораторни доказателства за това. 

България е включена единствено за ориентиране на вниманието и не са предоставени данни за съответни храни и доставки.

На 30.06.2021 година е получена спомагателна информация за доставка на пъпеши, които биха могли да са източник на салмонела, с генезис Бразилия и Хондурас.

Доставени са от Холандия до една българска компания и е осъществена незабавна инспекция.

Установено е, че компанията е получила една доставка (700 кг) на пъпеши с генезис Хондурас при започване на март и две доставки (всяка по 980 кг) на пъпеши с генезис Бразилия при започване на март и началото на април.

Направено е цялостно следене на пъпешите до клиенти. Вече няма налични количества от тях и не са получени нови доставки от тези страни.

Наличните все още на инспекцията пъпеши са с генезис България, а Министерството на здравеопазването не е открило случаи на салмонелоза при хора.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР